четвер, 12 лютого 2009 р.

Нідерланди: увісні і наяву

Взагалом Нідерланди країна вельми цікава. Кожний, хто сюди завітає, знайде тут те що йому потрібно. Чи це буде велич стародавньої архітектури, чи то бадьорий дух Європи, чи може дешеві і не дуже розваги з використанням марихуані, галюциногенних грибів або дівчат з місцевих публічних домів. Вибір за вами.:)

З усього що мене найбільше вразило, я може виділити п'ять позицій:

1. Завжди мріяв, ще з часів лекцій в університеті про європейську культуру, побачити справжній готичний собор. Надивився досхочу.:) Ну ніяк не можна порівнювати ці величні споруди, які залишилися з давніх часів, з церквами що ми маємо на Україні.

Собор Святого Івана у місті Хертогенбос:




2. Про села Нідерландів можна писати окрему розповідь. Це те, чого у нас ніколи не буде. Принаймні в найближчому майбутньому. Окрім загального "заасфальтовування" і майже міського центру, ми можемо побачити лише невеличкі ферми, де кожен хазяїн, сам собі господар і робітник. В його розпорядженні достатньо невелика ділянка землі (1-2 га) та різноманітна техніка. Звичайно зустрічаються і великі господарства, на яких в якості помічників виступають наймані робітники (зазвичай зі східної Європи). Окрім цього тут є школи, великі універсами і навіть автосалон. Що тут ще казати.:)

Невеличке місто-село (населення 5.5 тис. жителів) Хаарен, околиці:


3. Дороги Нідерландів, особливо швидкісні шосе, насичені рухом. Їх будують трохи за інакшою, більше дешевою технологією, ніж скажімо автобани Німеччини, але все одно це якість, до якої слід прагнути. Великі транспортні компанії надають послуги автобусного перевезення. Чіткий розклад, прозора і досить гнучка система оплати за проїзд.

Окремо хочеться сказати про авто, точніше їх кількість. Родина середнього статку, цілком може дозволити собі 1 чи 2 автомобілі, і звичайно ж це буде не супер дорогий Лексус чи Бентлі. Більшості населення тут вистачає розуму придбати собі економний, надійний автомобіль. Також, якщо вірити розповідям, нікому навіть в голову не прийде "купити" собі права. Хоча навчання і здача екзамену процес досить тривалий і дорогий. Водії іздять акуратно (навіть 80-ти річні бабусі.:), а пішоходи сміливо стають на "зебру", навіть не дивлячись по сторонах (що казати, швидкість руху по місту обмежена 30-40 км.).

Звісно, окрему роль у транспортній системі Нідерландів слід виділити велосипедам. І якщо автомобілем може похвастати не кожен (мова звичайно не про доросле населення), то велосипеди є у всіх, починаючи від малого до старого. Для велосипедистів в місті і за містом створені велосипедні доріжки.

Автобусна станція в місті Хертогенбос:


4. Наступним культурний шоком були черги на залізничних вокзалах, точніше їх відсутність.:) Наскільки швидше і зручніше придбати квиток у спеціальному автоматі, розрахувавшись готівкою чи карткою. Жах.:) Насправді справжніх поїздів у Нідерландах практично немає, такі поїзди можна побачити тільки у великих містах, і прямують вони у міжнародних напрямках (Англія, Німеччина, Франція і т.д.). Переважна більшість залізничного транспорту, це такі собі швидкісні, комфортабельні "електрички".

Слід згадати один цікавий випадок, який трапився під час досить тривалої подорожі до міста Маастрихт. На одній з проміжних станцій, де ми зупинилися, ми простояли досить довго, як для 10-хвилинної зупинки. Врешті решт, по внутрішньому радіо, нам повідомили, що потяг далі не йде, бо сталася якась аварія попереду. Ми вийшли з вагону, знайшли біля вокзалу автобусну зупинку і сіли в автобус, по тому самому квитку, (в подібних ситуаціях, залізниця користується послугами спеціалізованої фірми, яка має власні автобуси). Проїхавши проблемну ділянку, ми знову сіли у потяг і дісталися омріяного місця.:)

Потяг місцевого сполучення прибуває на вокзал Ейндховена:


5. Окремо хочеться розказати про вищі навчальні заклади.
Один факт того, що тут не кожен після школи обов'язково йде навчатися до ВНЗ, вже змушує задуматися. Звісно навчання платне, але кожен студент може розраховувати на повернення практично усіх коштів у вигляді стипендії. Звісно якщо в нього будуть гарні оцінки, а такі заробити не так вже й легко. Також забудьте про хабарі і про все те болото, яке можна зустріти в усіх без винятку університетах України. Тут до навчання ставляться дуже серйозно.

Головна будівля Технічого Університету в місті Ейндховен:

На останок хочеться згадати декілька міфів пов'язаних з Нідерландами. По перше, офіційна мова країни - нідерландська, вона лише дещо схожа на німецьку, але насправді різниця досить суттєва. По-друге, назва країни зовсім не Голландія, а Королівство Нідерланди. Голландією частина країни була дуже давно.:) Ну і по третє, легальна марихуана, гриби і повії, це зовсім не головні здобутки країни .:)

1 коментар:

  1. Дуже цікавий допис. Треба якось з'їздити в ту Голандію. Особливо сподобався момент з пересадкою з потягу в автобус. В нас поки таке лише з тролейбусами діє: "Пасажири, переходимо до наступної машини".
    Щодо автоматів для квитків (принаймні, виходячи з власного польського досвіду), то вони допомагають лише у стандартних випадках, коли ж треба купувати якийсь пільговий чи туристичний квиток (за якоюсь акцією), то до каси звернутися доводиться.

    ВідповістиВидалити